Welkom

Dit blog is tot augustus 2013 bijgehouden door het Krea 'Teja' Team. U vindt hier alle creaties welke het team in de loop der jaren heeft gemaakt.
Vanaf 2015 laten we hier een aantal nieuwe artikelen in ons assortiment zien. We proberen hiervan ook zoveel mogelijk een voorbeeld of filmpje te laten zien.

dinsdag 2 april 2013

3D tutorial met Playful Kittens van Wee Stamps

Hallo iedereen,
 
 
Vandaag mag ik mijn tweede blogpostje voor jullie schrijven als Gast Designer en ik dacht, laat ik er gelijk een tutorial van maken. Zoals sommige van jullie misschien al weten werk ik altijd in 3D en daar krijg ik nog regelmatig vragen over. Ik heb al een aantal totorials (werkbeschrijvingen) gemaakt in het Engels en er is er zelfs al eens een naar het Portugees vertaald voor een Braziliaans tijdschrift maar in het Nederlands heb ik gek genoeg nog nooit een werkbeschrijving geschreven... bij deze dus :).
Allereerst stempel (of print) ik mijn afdrukjes nooit één keer. Hoeveel afdrukjes ik precies nodig heb hangt af van de details in de stempel die ik gebruik. Vandaag heb ik besloten te werken met één van de Playful Kittens van Wee Stamps voor Whimsy Stamps en ik heb hiervoor vijf afdrukjes gemaakt. Gewoon dicht bij elkaar want ik ga uiteindelijk deze afdrukjes gebruiken om in stukjes te knippen.
Nu kleur ik de verschillende delen van het plaatje in met mijn Copic Markers. Ik denk iedere keer na welk stukje ik in een apart laagje wil hebben en zorg er vervolgens voor dat ik hem dan inkleur op een plaatje waar geen aansluitende delen ingekleurd zijn. Dit stukje is altijd wat moeilijker uit te leggen maar als je op de foto hierboven kijkt zie je hopelijk wat ik bedoel.
Nu ga ik alle delen die dalijk als ondergrond moeten gaan dienen voor een volgend laagje inkleuren met een donkere tint. Ik gebruikt hiervoor mijn W5 Copic Marker. Ik kleur mijn schaduw vrijwel altijd met W markers waarbij W5 meestal de donkerste tint is, als ik de onderliggende stukken met W5 inkleur zullen dalijk vanaf de zijkant bekeken de onderliggende stukken als schaduw te zien zijn.
Ik maak ook nog een los afdrukje met ruimte rondom, dit afdrukje dient dalijk als ondergrond en wil ik gaan uitsnijden met een stans. Ik kleur dit volledige afdrukje in met W5 en breng rondom de afbeelding mijn schaduw aan.
Nu ga ik alle deeltjes uitknippen inclusief de eerder gekleurde schaduw stukken. De schaduwstukken hoeven niet perfect geknipt te worden. Ik krijg vaak de vraag welk schaartje ik gebruik, dit kan eigenlijk met ieder klein schaartje zolang het maar echt scherp is. Ook een nagelschaartje is goed te gebruiken.
Hierboven zie je alle stukjes die ik geknipt heb alsmede het basisstukje dat inmiddels is uitgesneden met een stans.
Nu ga ik de zijkanten van alle uitgeknipte stukjes zwart kleuren. Ik doe dit omdat het er vanaf de zijkant netter uit ziet maar ook de geknipte lijntjes netter worden. Voor de hele kleine deeltjes gebruik ik een pincet.
De volgende stap is het opbollen van de deeltjes. Er zijn van verschillende merken embossingpennen en matjes te krijgen. Ik leg het deeltje verkeerd om op het matje en ga er met een embossingpen in draaiende bewegingen overheen.
Op de foto hierboven zijn alle deeltjes bol gemaakt. Wees voorzichtig met de hele kleine deeltjes, ze willen nog wel eens als in een vlooienspel wegschieten. Dit is het moment waarop eventueel randjes geinkt moeten worden en eventueel randjes geborduurd moeten worden. Als de basisvorm nog niet de vorm heeft die je wil is dit ook het moment waarop dit moet gebeuren.
Nu is het tijd voor het in elkaar lijmen van het plaatje. Ik begin bij de "achterste" lagen, ik kijk steeds waar het stukje ongeveer moet komen en hoeveel schaduw ik erbij heb geknipt, breng 3D lijm aan en leg voorzichtig met een pincet het deeltje op de lijm. Niet aanduwen want dan duw je de lijm er aan de zijkanten tussenuit. Eventueel kan dit ook met 3D foamblokjes maar dit is vooral met kleine stukjes erg moeilijk en de lijm maakt de afbeelding sterker.
Dit is een plaatje van halverwege het opbouwen van het afdrukje. Ik heb zoals je ziet de lijm voor het lijfje al aangebracht.
En nu is het plaatje helemaal klaar. Het is nu tijd om een kaart om het afdrukje heen te bouwen.
Hierbij nogmaals het kaartje. De gebruikte materialen van Krea Teja zijn
Design Papier: Glitz Design Yours Truly
Ik hoop dat jullie mijn werkbeschrijving een beetje duidelijk vinden. Mochten jullie vragen hebben stel ze vooral!

Groetjes,

 

12 opmerkingen:

 1. heel erg mooi en je werkbeschrijving is duidelijk bedankt

  groetjes gré

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een schattig kaartje, heel mooi! bedankt voor je duidelijke tutorial.
  Groetjes van Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schitterend. Bedankt voor de uitleg.
  Groetjes Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige kaart!!!
  Mariska super bedankt voor deze tutorial.... zeer duidelijk uitgelegd; geweldig!!!
  grt Angela

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wow, dit is fantastisch. Ik vind dit heel erg mooi gemaakt, mijn complimenten. De uitleg is ook super, ik ga je volgen hoor Mariska,
  liefs Hanny♥

  http://tierelantijntjes.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat gaaf! Zelf heb ik dit nog nooit met een stempel gedaan.
  Wil het het wel ooit proberen als ik genoeg tijd heb.
  Ga je wel volgen want dit is zo mooi. Dank je wel.

  groetjes Mia

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel knap gedaan, bedankt voor de uitleg!
  grts
  frouwke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. oohh wat ziet dit er prachtig uit,duidelijk uitgelegd maar wat een werk zit er in zo plaatje maar wel met een verbluffend resultaat!
  groetjes van corry

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel mooi zo het plaatje maar wat een werk !!!!!vind de uitleg wel heel duidelijk.groetjes Margo.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Supermooi Mariska!! Bedankt voor je uitleg (in het Nederlands :-)!!!!, daar ben ik heel blij mee. Ik had je uitleg inderdaad wel eens in het engels gezien. Maar vind dat toch wat moeilijker te volgen. Wie weet ga ik het ooit eens een keer zo proberen, lijkt me echt ook leuk om te doen. Komt op mijn lijstje..........die wordt steeds langer....hihi...
  Liefs, Frouwkje

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dt is gewoon prachtig ik kan niet andes zeggen. Bedankt voor de uitleg..

  Gr Anja

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Echt super....mooie tutorial...ben er erg blij mee Mariska....bedankt...

  Thea

  BeantwoordenVerwijderen